top of page
UrbanTraining_-29.jpg
  • Foto van schrijverKenny Nuijens

Word een betere atleet met functioneel trainen!

Functioneel trainen is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van dagelijkse bewegingen en activiteiten, en het verbeteren van de algehele functionaliteit van het lichaam in plaats van het isoleren van specifieke spieren of spiergroepen. Het is een effectieve vorm van training die vele voordelen biedt voor zowel beginners als gevorderde sporters.


Een ander voordeel van functioneel trainen is dat het risico op blessures vermindert. Door te trainen op functionele bewegingen, wordt het lichaam beter voorbereid op de bewegingen die het dagelijks moet uitvoeren. Dit kan leiden tot een vermindering van blessures, vooral bij oudere volwassenen.


Daarnaast kan functioneel trainen ook helpen bij het verbeteren van sportprestaties. Onderzoek heeft aangetoond dat functioneel trainen kan leiden tot een verbeterde wendbaarheid, snelheid en kracht. Dit kan vooral gunstig zijn voor atleten die zich richten op specifieke sporten, zoals voetbal, basketbal of tennis.


Wetenschappelijke bronnen ondersteunen de voordelen van functioneel trainen. Zo tonen onderzoeken aan dat functioneel trainen kan leiden tot een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, vermindering van lichaamsvet en verhoogde spierkracht. Enkele wetenschappelijke bronnen die de voordelen van functioneel trainen ondersteunen zijn:

  • Siff, M. (2003). Supertraining. Denver, CO: Supertraining Institute, Douris, P. C., White, J. P., & Souza, E. O. (2010).

  • The functional movement screen in the prediction of injury in adolescent basketball players. Journal of strength and conditioning research, 24(2), 386-392,

  • Behm, D. G., Drinkwater, E. J., Willardson, J. M., & Cowley, P. M. (2010). The use of instability to train the core musculature. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 35(1), 91-108.

Small group training is een uitstekende manier om functioneel te trainen. De trainer kan persoonlijke aandacht geven en ervoor zorgen dat alle deelnemers de juiste techniek gebruiken om blessures te voorkomen. Daarnaast kan de trainer de oefeningen aanpassen aan de individuele behoeften van de deelnemers, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen. Dit zorgt voor een veilige en effectieve training voor iedereen.


Functioneel trainen kan helpen bij het verbeteren van de algehele fitheid en gezondheid, het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van sportprestaties. Door te trainen op functionele bewegingen, kan het lichaam sterker en beter voorbereid worden op de dagelijkse activiteiten. Dit kan leiden tot een vermindering van blessures en een verbetering van de algehele fitheid en gezondheid.


Kortom, functioneel trainen is een belangrijke vorm van training die vele voordelen biedt voor alle sporters, van beginners tot gevorderden. Het kan helpen bij het verbeteren van de algehele fitheid en gezondheid, het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van sportprestaties. Trainen in kleine groepen maakt het mogelijk om persoonlijke aandacht te geven en ervoor te zorgen dat alle deelnemers veilig en effectief kunnen trainen.

22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page